Gå till innehåll

Magnesium

magnesiumMagnesium (Mg) är ett mineral som kroppen behöver för många funktioner. Dels för att bibehålla normal benstomme, skelett och tänder, vilket hänger ihop med att kalcium behöver magnesium för att fungera. Vid magnesiumbrist kan kalciumet göra så att organ, vävnader och leder förkalkas eftersom det är magnesium som har jobbet att se till att kalciumet hamnar där det ska. Dels för hjärtat, musklernas och cellernas funktioner, immunförvaret, levern, hormonsystemet och matsmältningen. Det sägs även kunna motverka cancer.

Hitta bra Magnesiumtabletter här

Knappt 60% av kroppens magnesium finns i skelett och tänder, knappt 40% i muskler och celler och 1% i blodet. Kroppen kan inte lagra magnesium och spara tills det behövs, utan kosttillskott är nästan nödvändigt för att man alltid ska ha rätt mängd i kroppen. Magnesiumbrist kan även försvåra upptaget av D-vitamin, vilket även det behövs för att man ska må bra psykiskt och fysiskt. Studier pekar på att magnesium bidrar till ett starkare psyke och gör att man bättre står emot livets påfrestningar.

Magnesiumtabletter

magnesiumtabletterBortsett alla de symptom och åkommor som kan komma av brist på magnesium kan även dålig kost och intag av vissa mediciner leda till en för låg halt av magnesium. Att äta tillskott är en mycket god idé, i stort sett alla utom vegetarianer (förutsatt att de äter en rik och varierad kost) har för lite magnesium i kroppen. Särskilt viktigt är tillskott för gravida, diabetiker, alkoholister samt vid hård fysisk träning (som medför att man svettas).

Eftersom så stor del av magnesiumet finns i skelett och tänder kan man lätt förstå sambandet med kalcium, de två samverkar och magnesium behövs för att kalcium ska tas upp i kroppen. Det optimala är att ha dubbelt så mycket magnesium som kalcium, men ofta är förhållandet tvärtom och därför är kosttillskott bra.

Vid magnesiumbrist

Magnesiumbrist är en av de mer vanligt förekommande mineralbristerna, vilket mycket möjligt hänger ihop med att kroppen förbrukar det vid stress. Detta kan ge trötthet, irritation och depression. Andra symptom vid magnesiumbrist kan vara benskörhet, huvudvärk och migrän, ljud- och ljuskänslighet, muskelsvaghet, beteendestörningar, hjärtklappning (eftersom magnesium gör så att musklerna – även hjärtat – slappnar av), njurproblem, ångest, depression, domningar, tics, sömnproblem, minnessvårigheter, astma och förstoppning. En lite mindre tråkig bieffekt av magnesiumbrist är att man kan få ett ökat sötsug, särskilt efter choklad.

Forskning vis även ett samband med magnesiumbrist och högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och övervikt, ADHD/ADD, PMS, autism, aneroxi, tarmsjukdomar, njursten, Alzheimers och Parkinson.

Magnesium finns i

magnesium livsmedelDet finns en liten mängd magnesium i alla baslivsmedel. En rikligare mängd finns i solrosfrön (118% av RDI vid 100 gr), vetegroddar (97%) sötmandel (93%), bönor (framförallt sojabönor, 88%), nötter (cirka 50 – 60%), Även gröna grönsaker, pumpafrön, mörk choklad, havs- och mineralsalt är rika på magnesium.

Förr i tiden fick vi i oss all magnesium kroppen behövde genom kosten, men idag äter vi dels sämre mat och dels är odlingsjordarna mer utarmade och inte lika rika på magnesium. Har man hårt dricksvatten hemma i kranen kan man få i sig en mindre mängd därifrån.

Överdosering

Eftersom merparten av människor har magnesiumbrist säger det sig självt att det inte är vanligt att överdosera. Skulle man få i sig för mycket är lågt blodtryck, diarré och illamående symptom på detta. Vilket inte gör det lätt att gissa sig till vad felet är, då det är vanliga symptom. Kraftig överdosering kan leda till magnesiumkoma, vilket kan upphävas genom intag av kalcium. Detta finns risk för vid vissa fall av bencancer samt vid vissa njursjukdomar. Gränsen som en frisk person inte bör överstiga i längden är 1500 mg/dag. Vi får i snitt i oss 200 mg/dag, så risken är inte överhängande.

RDI för barn, kvinnor och män

För äldre barn/tonåringar är rekommenderat dagligt intag 200 mg per dag, för mindre barn 50 – 200 mg, beroende på ålder och vikt. Män, kvinnor, gravida och ammande bör få i sig 300 mg per dag.