Gå till innehåll

Kalcium

kalciumKalcium (Ca) är det mineral som kroppen har mest av, cirka 1 kg av oss består av kalcium. Det är ett metalliskt grundämne som även är ett av de vanligare ämnena i jordskorpan, där den består av kalk, och det är viktigt för alla levande organismer. För människor är det nödvändigt för skelettet och tänder, för att blodet ska kunna koagulera, nervernas funktion och för att musklerna ska fungera. Det är bra för hud och hår, för att behålla ett bra blodtryck och det är inblandat i produktion och funktion av vissa hormoner. Det är dessutom känt för att motverka både allergier och infektioner, samt minska cancerrisken för vissa cancertyper. Det anses därtill vara effektivt om man vill gå ner i vikt eftersom det både ger minskat näringsupptag och ökar kroppens egen fettförbränning. Studier säger att man helt utan träning kan gå ner fem kilo per år genom att få i sig tillräckligt med kalcium.

Hitta bra Kalciumtabletter här

För att kalcium ska kunna tas upp i kroppen förutsätter det att man har magsyra, D- och C-vitamin i tillräckliga mängder. Kalcium lagras i våra skelett och när kroppen behöver mer än den får i sig via kosten hämtar den det ifrån skelettet och urholkar det, vilket visar vikten av att få i sig tillräckligt med kalcium. Men innan oro uppstår: skelettet är inte statiskt utan förändras hela tiden. För en vuxen person tar det sju år för skelettet att helt förnyas och för barn går det ännu fortare. För att vara snäll mot kroppen och hjälpa skelettet så kan vi ge det en av skelettets byggstenar, nämligen kalcium.

Kalciumtabletter

kalciumtabletterBaserat på nackdelarna med att få i sig för lite kalcium är det här ett mineral man bör få i sig tillräckligt av. Så många som varannan svensk kvinna över femtio år kan få problem på grund av benskörhet. Men får man i sig tillräckligt med kalcium via kosten är tillskott inte nödvändigt, man bör hålla sig mellan 1/2 – 1 liter mejeriprodukter per dag för att undvika under- eller överskott.

Vid kalciumbrist

Symptomen vid kalciumbrist bildar en lång lista. Vid rejäl brist och rejäl otur kan man bland annat drabbas av minskad tillväxt, urkalkning av skelett och tänder, benskörhet, högt blodtryck, sömnproblem, blödande tandkött, depression, hud- och hårproblem, nervositet och armar och ben som domnar bort eller sticker. Vid större och allvarligare brist på kalcium kan man utveckla Engelska sjukan (Rachitis).

Kalcium finns i

kalcium i matDet vanligaste sättet att få i sig kalcium är genom mjölkprodukterna mjölk, fil och yoghurt. Ungefär 40% av vårt kalciumupptag kommer därifrån. 21% kommer från ost. Äter man inte mjölkprodukter kan man istället få i sig kalcium från fisk, skaldjur, bönor, linser och nötter. Ofta, men inte alltid, tillsätts kalcium till havre- och sojadrycker, så att de når upp till samma kalciumnivåer som mjölk.

Sesamfrö och solrosfrö är också mycket bra kalciumkällor. Mindre mängder finns i äggula, broccoli, pesto och dill. Sockerfritt tugummi innehåller hela 294% av RDI (2355 mg).

Överdosering

På senare tid har studier visat att såväl för mycket som för lite kalcium troligtvis kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar. Mycket stora intag av kalcium i kombination med D-vitamin tros kunna göra att kroppens vävnader förkalkas. Denna fara utgörs framförallt av det kalcium man får i sig via maten, inte via kosttillskott. Samtidigt är det inte nyttigt för kroppen med kalciumunderskott, så försök följa det rekommenderade dagliga intaget.

Det är framförallt en långvarig överdosering av kalcium i kombination med stora mängder D-vitamin kan leda till att kalcium når ut i njurarna och njursten bildas. Detta kan motverkas med hjälp av magnesium och B6-vitamin.

Vid överdosering kan man även märka av symptom som trötthet, andningsproblem, förvirring, psykos och till och med hamna i koma, på grund av den förhöjda kalciumnivån i blodet.

RDI för barn, kvinnor och män

Det är omdiskuterat i medierna huruvida det är bra för kroppen att dricka mjölk eller inte, men att kalcium är ett måste finns inga tvivel om. Det rekommenderade dagliga intaget för barn är cirka 650 mg, för både kvinnor och män 800 mg och gravida och ammande bör få i sig 900 mg.