Zink (Zn) är ett av de mineraler som är viktigast för att kroppen ska må bra och samtidigt ett av de allra vanligaste att ha brist av. Studier har visat att personer med depression ofta har en alldeles för låg zinkhalt. Det krävs mer forskning inom området, men dagens forskare menar att zink aktiverar en tillväxtfaktor i hjärnan, kallad BDNF, och det är när den är på topp som signalsubstanserna serotonin och dopamin fungerar som de ska.
Varför vår kropp behöver zink
Zink är viktigt både för att immunförsvaret ska fungera, för tillväxt och ämnesomsättning och bildning av DNA och RNA. Det sistnämnda är det genetiska material som finns i alla levande celler. Det är en hel vetenskap, men kort sagt så ansvarar de för cellreproduktion och proteinproduktion vilket behöver fungera normalt för vårt välmåendes skull. Zink är viktigt för flera hormonproduktioner och för hår, hud och naglar, och det förbättrar tankeverksamheten.
Mineraler arbetar tillsammans med vitaminer och zink behövs för att kroppen ska kunna tillgodose sig vitamin A som är nödvändigt för att syn, hud och slemhinnor ska fungera. En vuxen människas kropp innehåller 2 – 4 gram zink, av dessa finns 78% i skelettet, muskulaturen och huden. En del finns i blodet, merparten av det i cellerna. Det finns även lagrat i flera organ, men är ett av de mineraler som är svårast för kroppen att ta upp via kosten, därför kan kosttillskott vara en i
Zinktabletter
Zinktabletter kan hjälpa till vid akne- och matsmältningsbesvär. Många äter zinktabletter på grund av hår- eller hudproblem. Man ska inte överdosera zink, men får man inte i sig tillräckligt via maten kan det vara en god idé att äta tillskott. Dessa innehåller ofta 15 mg zink, alltså dubbelt RDI, men självklart långt ifrån farliga mängder. För att veta om ens problem har med zinkunderskott att göra kan man äta tabletter i två – fyra veckor och se om skillnad märks. Om kroppen saknar zink kommer skillnaden att vara mycket tydlig efter dessa veckor.
Vad händer vid brist av zink?
Zink är inte det vanligaste mineralet att ha brist av, men det kan vara bra för vegetarianer och veganer att se över så att de får i sig tillräckligt genom kosten. Zink förbrukas annars vid stress och vid upprepad fysisk träning. Har man en tarmsjukdom eller är glutenintolerant kan det vara svårt för tarmen att ta upp zink. Ofta går zinkbrist och järnbrist hand i hand, men tyvärr kan järn om man tar det i form av tillskott hämma kroppens upptagning av zink. Alltså är det att föredra att få i sig järn via maten, så att de två inte motverkar varandra. Protein förbättrar däremot upptaget av zink.
Listan på symptom på brist kan göras lång. Det kan bland annat vara att man har sämre sårläkningsförmåga, infektionsförsvar, högt blodtryck, försämrad aptit, dåligt humör, hudförändringar, vita fläckar på naglarna, dålig hy, klåda, minskad sexlust och diarré. På barn kan det även visa sig genom att de får en minskad tillväxt.
Om du saltar och pepprar mer på maten än du brukar göra kan det vara läge att kolla upp hur zinkhalten ser ut, eftersom brist även kan försämra smak- och luktsinnet
Zink finns i Ostron och vetegroddar innehåller stora mängder zink. Ostron innehåller 333% av RDI per 100 gram och groddarna 119%. Men vill man inte äta ostron varje dag så är skaldjur över lag bra. Linfrö och sesamfrö har ca 50% av RDI och cashewnötter, sojabönor, solrosfrö och köttfärs ligger mellan 30-40% per 100 gram. Nedan följer en lista på andra saker att äta lite extra av i vardagen för att få i sig RDI av zink:
Ärtor (25%), linser (21%), jordnötter (21%), röda bönor (19%), vita bönor (19%), bruna bönor 13%, , ris (12%), kyckling (10%).
Överdosering
Om man får i sig sitt zink via maten är det ovanligt med överdosering. Skulle man däremot ändå få i sig för mycket är symptomen ofta samma som när man lider brist på zink: det kan påverka immunförsvaret, ge kräkningar och diarré samt göra det svårt för kroppen att ta upp näring ur andra mineraler. En maxdos på 100 mg per dag rekommenderas därför i det långa loppet, men självklart kan man bortse från det vissa dagar och till exempel äta ostron.
RDI för barn, kvinnor och män
Det rekommenderade dagliga intaget varierar beroende på ålder och kön, men för barn är RDI 2 – 7 mg, för vuxna kvinnor 7 – 9 mg, gravida och ammande 9 – 11 mg, och vuxna män 9 – 12 mg.